Erik Videgård inspirerar genom styrka och passion

Erik Videgård inspirerar genom styrka och passion

Erik Videgård, 64, är en av Sveriges mest framstående kockar och tv-profiler. Vi ser honom ofta på Nyhetsmorgon där han lagar sin fantastiska mat och delar med sig av sina kunskaper inom matlagning.

Erik Videgård är den som sägs ha introducerat Sichuanköket till Sverige. Hans passion för de asiatiska smakerna har gett honom en unik ställning i den svenska matvärlden. Men innan han blev kock och krögare, arbetade han som ljudtekniker och turnerade med flera olika band, däribland Reeperbahn och The Boppers.

För omkring 15 år sedan drabbades Erik av cancer i svalget. Han genomgick en tuff strålbehandling vilket gjorde att cancern försvann, men nya problem dök upp. Av strålningen så dog Eriks käkben, vilket resulterade i att det gick av mitt i natten när han låg och sov. Detta ledde till en vidare käkoperation, en erfarenhet som satt sina spår.

– Skräck. Panisk skräck. Jag kunde ju inte röra mig, hade dränage och slangar överallt. Kunde varken prata eller göra mig förstådd, tills jag kom på att jag kunde skriva ”ont, ont, ont” i ett block som jag har kvar här någonstans, säger Videgård till Expressen.

Foto: Instagram

Fortsatta ingrepp för bättre livskvalitet

Genom åren har Erik genomgått flera ingrepp för att återställa käken. Senast i våras gjorde han ett nytt ingrepp för att käken och munnen skulle kunna sluta tätt.

– Ja. I princip så har man skjutit in botox här, för att flytta över käken hit, och sen har man satt olika fillers. Martin Halle, överläkare på plastikkirurgen, är verkligen en konstnär.

Och fler ingrepp kommer det att bli som det verkar.

– Ja, det tror jag. I och med att jag inte har några tänder här i underkäken så får jag ett hål, där det går in. Så vi är inne på att ta mitt underhudsfett, som jag inte har så gott om, haha, och spruta in för att fylla ut.

Foto: Instagram

En inspiration för många

Trots sina hälsoproblem har Erik Videgård fortsatt att inspirera och utbilda genom sitt arbete. Hans kamp mot cancern och hans dedikation till matlagning gör honom till en förebild för många. Genom att dela med sig av sina erfarenheter och expertkunskaper, fortsätter han att påverka både matvärlden och de som har haft liknande hälsoutmaningar.

Erik Videgård inte bara en skicklig kock utan också en sann kämpe. Hans resa genom sjukdom och återhämtning är en påminnelse om styrka och uthållighet, något vi alla kan inspireras av.